Poletje ob Soči 2013

POLETJE OB SOČI

EKOLOŠKE URICE

Univerzi v Novi Gorici

Otroci lahko pomembno vplivate na okolje in naš odnos do njega. Vaš vpliv je pozitiven, če previdno in pravilno ravnate z odpadki, ne povzročate škode živi in neživi naravi ter s svojim zglednim ravnanjem prispevate k boljšemu odnosu družbe do naravnega okolja.
Z brezobzirnostjo, z nepremišljenim trošenjem energije, ravnanjem z odpadki in z namernim uničevanjem rastlin, živali in okolja, pa naš vpliv postaja zelo škodljiv.
Tudi na Enajsti šoli pod Solkanskim mostom in nepozabnem Poletju ob Soči se mora vsak od nas potruditi, da ostane zdravo in čisto tudi naše okolje, še posebej naša smaragdna reka in njena okolica.

Ločevali bomo odpadke in skrbeli, da v Sočo ne bomo izpuščali nobenih škodljivih snovi ali odmetavali plastike. Ob četrtkih, tik pred kosilom, pa se bomo posvetili »Ekološkim uricam«.
Na Ekoloških uricah bomo spoznali veliko novega in vznemirljivega o naravnem okolju ter o tem, kako smo ljudje neločljivo povezani z njim. Spoznali bomo, kako lahko ljudje škodujejo ali pomagajo okolju in živim bitjem v njem. Skupaj bomo skrbno preučili, kako lahko s premišljeno rabo energije in varčevanjem ter izkoriščanjem različnih obnovljivih virov preprečimo škodljive vplive na okolje in v njem tudi na naše neokrnjene reke in bogato vodno življenje v njih.
Pomemben del Poletja ob Soči bo tudi slikarski natečaj, na katerem bomo prikazali znanje pridobljeno preko poslušanja in opazovanja. Vključevali bomo lahko drobna opažanja ali velike probleme, s katerimi nas bodo na zanimiv način seznanili mladi raziskovalci in sodelavci Laboratorija za raziskave v okolju na Univerzi v Novi Gorici.
Ekološke urice bodo interaktivne in izobraževalne (ter seveda zabavne). Z njimi in s slikarskim natečajem pa bomo postali del dejavnosti Svetovnega sklada za naravo WWF in naporov posameznikov, za zaščito še zadnjih divjih balkanskih rek in med njimi tudi naše lepotice Soče.
Pridruži se nam torej v skupnih prizadevanjih za ohranjanje narave in čistega okolja.